arettt

STREFA ZAWODNIKA

Akademia piłkaraska, piłka nożna
Akademia piłkaraska, piłka nożna

Drodzy Podopieczni!

Jak już wiecie głównym celem naszej akademii jest dawanie radości z gry w piłkę nożną poprzez zabawę, rozwój sportowy naszych podopiecznych możliwy przez organizacje treningów w sposób odpowiedni do wieku zawodników, zachęcanie do zdrowego stylu życia. Dlatego chcieli byśmy dać wam kilka cennych wskazówek odnośnie podejścia do gry w piłkę, żywienia, nawadniania, wypoczynku oraz przygotowania do treningu.

szkolka piłkarska - treningi piłkarskie dla dzieci

Podejście do gry: Jako młodzi zawodnicy musicie pamiętać ,że najważniejsze w waszej przygodzie z piłką jest dobra zabawa, chęć rozwijania się oraz kierowania się zasadami fair- play.

Wynik to sprawa nieistotna w rozwoju młodych zawodników, dlatego zachęcamy was do nie przywiązywania uwagi do wyniku w meczach czy grach treningowych ponieważ na to przyjdzie czas w przyszłości.

Dlatego ważne jest abyśmy nie śmiali się z kolegów, którym coś nie wychodzi lub kiedy stracimy przez nich bramkę tylko pomagali im co pozwoli nam budować pozytywne wartości.

Żywienie

szkolka piłkarska - treningi piłkarskie dla dzieci

Ważnym aspektem rozwoju u młodych sportowców jest żywienie. Jest ono równie ważne co sam trening piłkarski. Zachęcamy was wiec do stosowania zasad zdrowego żywienia!!! Przedstawiamy kilka porad odnośnie zdrowego żywienia:

• CIEMNE PIECZYWO BOGATE W WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE I BŁONNIK POKARMOWY KORZYSTNIEJSZE NIŻ PIECZYWO BIAŁE – Wartość odżywcza przetworów zbożowych, mąki i kasz zależy nie tylko od rodzaju ziarna, lecz przede wszystkim od stopnia jego przemiału. – Podczas przemiału ziarna na mąkę części zewnętrzne, bogate w składniki odżywcze zostają odrzucone do otrąb. Im mąka i pieczywo są bielsze, a kasza drobniejsza, tym mniej zawierają witamin, szczególnie witaminy E, składników mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, czyli włókna roślinnego. Stopień przemiału mąki oznacza się w procentach i wskazuje on jaką ilość mąki otrzymano ze 100 kg ziarna. Np. przemiał 100 procentowy wskazuje, że ze 100 kg ziarna otrzymano 100 kg mąki tj. uzyskano mąkę ciemną razową. – W mąkach bardzo białych zawartość np. witaminy BI i PP zmniejsza się prawie dziesięciokrotnie, witaminy B2 zaś trzykrotnie.
• Podczas przemiału zbóż nie ulega dużym zmianom jedynie zawartość białka. Należy zaznaczyć, że różnice między pieczywem ciemnym i jasnym są bardzo duże pod względem zawartości witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
• RYBY – ZDROWSZYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA NIŻ MIĘSO – Białka zajmują szczególne miejsce w budowie i stałej odnowie organizmu. – Zaliczane do składników budulcowych są jednym z najbardziej istotnych elementów komórek. – Zawartość białek w mięsie ryb jest zbliżone do tej, jaka występuje w mięsie zwierząt. Białko ryb jest bardziej lekko-strawne, a jego skład aminokwasowy jest zbliżony do zapotrzebowania człowieka – Przyswajalność tego białka przez organizm człowieka przewyższa białko zwierzęce.

szkolka piłkarska - treningi piłkarskie dla dzieci

DUŻO WARZYW I OWOCÓW ZAPEWNIA ORGANIZMOWI WYSTARCZAJĄCĄ ILOŚĆ WITAMINY C, BETA-KAROTENU, MINERAŁÓW I BŁONNIKA POKARMOWEGO – Warzywa i owoce mają bardzo dużą wartość odżywczą i są niezbędne w racjonalnym żywieniu. – Są głównym źródłem makro- i mikroelementów, witamin, naturalnych kwasów, związków zapachowych, pektyn oraz błonnika, czyli włókna roślinnego. Błonnik pokarmowy nie należy wprawdzie do składników odżywczych, lecz jest on nam potrzebny ze względu na swą ważną rolę w regulacji ruchów perystaltycznych przewodu pokarmowego i procesów przemiany materii. – Warzywa i owoce są jedyną grupą produktów spożywczych dostarczających człowiekowi witamin C (kwas askorbinowy), a ponieważ nie jest ona magazynowana w organizmie, trzeba ją spożywać codziennie i to w dość dużych ilościach. Warzywa i owoce są także jedynym źródłem prowitaminy A czyli beta-karotenu oraz kilku witamin z grupy B.
• OGRANICZENIE SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW ZWIERZĘCYCH – Ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki miażdżycy, a tym samym zawału serca. Tłuszcze zwierzęce bogate w nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Ponadto bogata w tłuszcze zwierzęce dieta sprzyja otyłości oraz niektórym nowotworom.
• UNIKANIE SŁODYCZY CHRONI PRZED PRÓCHNICĄ ZĘBÓW I UŁATWIA UTRZYMANIE WAGI NALEŻNEJ – Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, a jego bogate źródło energii wypiera z żywienia produkty zawierające te składniki. Szkodliwość cukru dla organizmu polega na jego szybkiej przemianie w tłuszcz odkładający się w tkankach. Spożywając bez ograniczeń słodkie produkty (cukier, ciasta, słodkie napoje itp.) można bardzo szybko utyć. – Ponadto cukier i słodycze przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów stanowiąc doskonałe podłoże dla rozmnażania się bakterii. Pamiętajmy, że słodycze spożywane między posiłkami hamują apetyt, a to może prowadzić do niedoborów żywieniowych. Bardzo Ważne jest aby :
• Posiłki w ciągu dnia spożywane były co najmniej 4-5 razy
• Przerwa między posiłkami nie może trwać dłużej niż 5 h!
• Na trening czy do szkoły nie wychodzimy na czczo!!! 1.posiłek dnia jemy zawsze w domu!
• Po treningu/meczu warto jak najszybciej zjeść coś co szybko uzupełni potrzebne organizmowi węglowodany (np. banan, jabłko, rodzynki, marchewka, kanapka)

Sponsorzy

Wspierają Nas

Masz pytania?
Napisz do nas:

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.